SciSports is een Artificial Intelligence scale-up dat zich bezig houdt met voetbaldata. Het Nederlandse bedrijf is in 2013 opgericht door Giels Brouwer en Anatoliy Babic met het idee om het scoutingbeleid van voetbalclubs te optimaliseren aan de hand van data.

Ik sprak met Jan van Haaren – Head of Data & Analytics bij SciSports. Jan houdt zich bezig met het optimaliseren van het platform van SciSports.

SciSports is populair geworden door haar index voor spelers. Zo’n 50 professionele voetbalorganisaties, waaronder Ajax en het Belgische nationale elftal, gebruiken SciSports voor hun scoutingsbeleid en tegenstanderanalyses.

Het bedrijf groeit hard en werd door de Europese Unie benoemd tot Unicorn (een bedrijf dat de potentie heeft om in de toekomst meer dan één miljard aan waarde te vertegenwoordigen). Hoe SciSports opereert en waarom de potentie van het bedrijf enorm is wordt in deze blog uitgelegd.

 • Hoe werkt het model van SciSports precies?
 • In hoeverre kun je data gebruiken om je beste tactiek te bepalen?
 • In hoeverre zal fan-engagement veranderen in de toekomst volgens SciSports?
 • Gaan we naar een scenario toe dat lijkt op het spelcomputer FIFA?
Copyright SciSports

Hoe werkt het model van SciSports precies?

In SciSports’ database staan 90.000 spelers met een actuele niveau- en potentie indicator. SciSports gebruikt data die is verkregen door middel van Comuter Vision, een slimme techniek, waarbij beelden van voetbal wedstrijden worden geanalyseerd en automatisch elke handeling, beweging of actie van een speler bewaart in een grote database.

SciSports heeft meerdere producten: BallJames en Data Delivery, Reports en Custom Solutions. BallJames is het eerste systeem ter wereld dat de bewegingen van de spelers, de bal en scheidsrechters in 3D bijhoudt. Het systeem werkt autonoom, dus er is geen menselijke annotatie nodig in het stadion, noch voor sensoren op de spelers of de bal.

Copyright SciSports

Hoe kun je de kwaliteit van spelers bepalen aan de hand van data?

Wanneer een speler een actie uitvoert in een wedstrijd, zijn er aantoonbaar drie belangrijke aspecten van de actie die moeten worden geëvalueerd:

 • Totale bijdrage: Hoe nuttig was het resultaat van een actie in termen van 1) het vergroten van de kans dat het team scoorde of 2) het andere team belette om te scoren? Voorbeeld: een succesvolle doorgaande bal die een teamgenoot 1 op 1 zet met de keeper zal een hoge bijdrage leveren.
 • Kwaliteit van de beslissing: Heeft de speler de best mogelijke actie ondernomen? Zelfs als een actie zijn team hielp, is het mogelijk dat een andere, nog betere actie mogelijk was.
 • Kwaliteit van de uitvoering: Hoe goed presteerde de speler de gekozen actie? Een speler kan de juiste beslissing nemen, zoals schieten op een open doel, maar de actie slecht uitvoeren (bijvoorbeeld de bal boven de lat schuiven).

In deze video wordt uitgelegd hoe de kwaliteit van spelers wordt bepaald

Maar hoe kan data ons beter vertellen welke speler goed is en wie niet?

Na grondige tests en validatie met voetbaldeskundigen heeft SciSports een zelflerend algoritme ontwikkeld waarmee spelers uit topcompetities kunnen worden vergeleken met spelers die actief zijn in de lagere divisies van minder bekende landen. Door het analyseren van trends van jongere spelers met ervaren spelers, kunnen verwachtingspatronen worden gesimuleerd.

De vaardigheden van bijvoorbeeld Matthijs de Ligt kun je met SciSports op een makkelijkere manier vergelijken met die van 50 andere verdedigers die succesvol zijn geworden. Door zijn ontwikkeling te vergelijken met die van spelers uit het verleden kun je met enige zekerheid zijn groeipotentie constateren.

Copyright SciSports

Welke inzichten levert dat nog meer op?

Recentelijk heeft SciSports in samenwerking met de KU Leuven in België een onderzoek verricht, welke werd gepresenteerd op de MIT Sloan Sports Analytics Conference. Dat rapport gaf de volgende bevindingen.

 • Juventus heeft een centraal duo dat het beste presteert onder mentale druk
 • Cristiano Ronaldo is immuun voor druk – het heeft geen invloed op zijn beslissingen of uitvoeringen
 • Neymar en Hazard speler minder goed onder druk
 • Liverpool haalt op een enkeling na alleen spelers die beter presteren onder druk

In hoeverre zal fan-engagement veranderen in de toekomst?

Er gaat veel veranderen in de voetbalwereld. Het wordt mogelijk om wedstrijdscenario’s te simuleren, net als bij FIFA of Online Soccer Manager kan. Er is zoveel informatie te verkrijgen over de speelwijze van spelers en teams dat SciSports nog beter in staat zal zijn om de uitkomst van een wedstrijd te voorspellen.

Door technologieën en met behulp van slimme camera’s naast het veld kan een wedstrijd in 3D worden gevisualiseerd, zoals je wel eens ziet in een wedstrijdanalyse op TV. Deze techniek wordt de komende jaren zo sterk verbeterd dat het straks mogelijk is om met je VR-bril een wedstrijd vanuit een spelersperspectief te beleven. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de wedstrijd vanuit het gezichtsveld van de keeper te bekijken tijdens een strafschop in een finale, zonder dat de keeper een camera op zijn hoofd heeft.  Ook is het mogelijk dat een trainer vanuit de dug-out op zijn iPad het vermoeidheidsniveau van spelers real-time te zien krijgt, net zoals in FIFA.

Copyright SciSports

Hoe ziet SciSports de toekomst van speler recruitment en tactische analyses?

Actionable insights creëren is een sleutelwoord voor SciSports. Je wilt trainers ondersteunen in hun beslissing en niet vertellen wat ze moeten gaan doen.

Recruitment van spelers zal sterk veranderen. In de toekomst krijgen scoutingteams een alert in hun systeem dat er een speler is opgedoken die voldoet aan hun criteria en past binnen het huidige team van de club.

Het is niet ondenkbaar dat trainers de beste mogelijke tactiek van hun komende wedstrijd via een computerscherm te zien krijgen.

Maar als een machine een betere tactiek kan voorleggen, in hoeverre is het dan nog een wedstrijd?

 • Voetbalclubs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun tegenstanders te slim af te zijn en technologische hulpmiddelen zullen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen.
 • Voetbalclubs verzamelen steeds meer informatie over hun spelers tijdens trainingen en wedstrijden om hen op technisch, tactisch en mentaal vlak zo goed mogelijk voor te bereiden op wedstrijden.
 • Hoewel technologische hulpmiddelen voetbaltrainers in de toekomst ook steeds meer relevante informatie zullen aanreiken qua tactieken, zullen wedstrijden nog steeds op het veld beslecht worden. Geluk en toeval zullen een belangrijke rol blijven spelen en het is uiteindelijk nog steeds aan de elf spelers op het veld om de tactische instructies van hun trainer zo goed mogelijk uit te voeren.

Ben je op zoek naar advies? Klik hier om in gesprek te gaan.

Author

Founder of WorkSuite.

Write A Comment